Monark 540 segelbåt

Modell: Monark 540 – Euforia

År: 70-talet (1974/1975)

Längd: 5.4 meter

Tillbehör:

Yamaha utombords motor 2HK tvåtakt
av äldre modell dock i bra skick

Teak deck och sittbrunn

Simmtrappa

Bojar

Windex

Två ankare med tampar

Fyra stycken seglingsväst

En automatisk uppblåsbar räddningsväst

Förpeke teak/krom 60 cm

Paddlar

Sittkuddar för sittbrunnen och kuddar för kabinen

Original gasol kokare

Kärra (hemmabygge av en tidigare ägare)

Svensk akter flagga

Extra tillbehör:

Kompass

Material för att installera el system

Kontakt: 070-9697604

Design:

Båten är en stabil seglare som klarar det mesta. Det var Pelle Pettersson som ritade designen och varvet Monark Cresent AB som byggde den. Monarken har två segel, ett försegel (fock) och ett storsegel. Det har funnits en spinacker men förra ägaren tappade bort den.

Segling:

Friborden är tillräcklig höga för att man sitter torrt och säkerti sittbrunnen under segling men även tillräckligt låga för att kunna klättra in i båten efter en simtur.

Med masten på har hon en höjd på 7.3 meter. Vikten på båten är 800 kg och hon behöver 0.95 m vatten för att inte grundstötta. Hälften av de 800 kg är motvikt i kölen vilket bidrar till stabiliteten. Allt detta betyder att man komma åt många vikar och stränder man inte kan nå med större båtar som behöver djupare vatten. I Mälaren, där hon ligger just nu, går det att segla in ganska nära till de flesta badstränder.

Vart?

Baten finns på land i Märsta båtklubb just nu. Jag hinner numera tyvärr inte med mycket segling och tänkte en ny ägare ska ta över och njuta denne fina småseglare. Hon finns på land just nu. Men kan sjösättas vid seriöst intresse. Självklart hjälper jag till med sjösättning, riggning och hemsegling om det behövs.

Miljö:

Båtens botten isblästrades rent från allt färg för några år sedan. Sedan bottenmålades hon med giftfri bottenfärg som är i utmärkt skick idag.

Bilder: